donderdag 8 januari 2015

Dat wou ik even kwijt #jesuischarlie

Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ik hoorde het vandaag vaak. Gisteren vond er een aanval op het vrije woord plaats. En dat is pijnlijk, want het is één van de rechten die ik altijd als vanzelfsprekend heb beschouwd. Zeker toen ik op mijn achttiende begon op de School voor Journalistiek. Ik leerde dat ik niet alleen mocht schrijven wat namens mij de waarheid was, ik moest schrijven wat de waarheid was. Graag zo objectief mogelijk. Het mocht schuren, het mocht gevoelig zijn, maar het moest kloppen.

Of dat wat de cartoonisten van Charlie Hebdo tekenden waarheid was, daar kun je over discussiëren. Daar kun je het mee eens zijn, of niet. Daar kun je je zelfs beledigd over voelen tot op het bot. Maar na vanavond, na een indrukwekkende manifestatie op Domplein, vele geschokte reacties en bijeenkomende burgers is het mij eens te meer duidelijk geworden dat woorden, tekeningen, foto’s, verhalen of andere manieren van expressie het altijd zullen winnen van geweld.


Hoe pijnlijk moet het zijn, als je voor honderd procent gelooft in iets en wanneer er dan vanuit naam van dat geloof gruwelijk geweld wordt gebruikt over de hele wereld. Islamieten die zich nu uitspreken tegen deze buitensporige agressie omarm ik daarom. Kritisch zijn tegenover je eigen hokje, het is fijn dat er mensen dapper genoeg voor zijn. Net zoals katholieken misbruik binnen het celibaat moeten afkeuren, moeten Moslims Islamgeweld afkeuren. Moeten Westerlingen datzelfde hokjesdenken wat ik noemde (ja, ik heb het ook tegen mezelf) afleren. Moeten we weer mens worden.  Dat wou ik even kwijt, en ik ben blij dat ik het kan en mag opschrijven hier.


1 opmerking:

Over mij

Mijn foto
Utrecht, Netherlands
"Je kunt hier net zo veel of zo weinig schrijven als je wilt, met een maximum van 1200 tekens." Er staat nu al een fout in de inleiding en daar erger ik me kapot aan. Ik erger me nogal eens, of ik ben het ergens gewoon niet mee eens. Of dingen ontroeren me. Of ik constateer iets. Of ik maak wat grappigs mee. En daar schrijf ik dan over.