donderdag 16 januari 2014

Saunacontroverses

Over mijn saunabezoek, sauna-etiquette en of ik me daar wel of niet aan gehouden heb

We kunnen met z’n allen doen alsof het heel normaal is, maar laten we nou eens eerlijk zijn. Met een hele groep vreemden in je nakie rondwandelen van warm bad naar ijskoud dompelwater en van loeihete sauna naar ‘Frigidarium’ (dat woord heb ik gisteren geleerd). En het feit dat je met vreemden bent is natuurlijk nog lang niet zo erg. Want je grootste angst is en blijft toch: ‘als ik maar geen bekende tegen kom.’
Want ja, ik was dus gisteren in de sauna. Met mijn moeder. Ik had een Groupon bon gekocht waarmee we goedkoop naar ‘De Thermen’ in Houten konden. Gouden regel nummer 1 bij Groupon bonnen: Je hoort er eigenlijk niet echt bij. Mensen in een restaurant die zijn gekomen met een Groupon bon kun je er naadloos uitpikken. Bij de sauna bleek dit niet anders te zijn.
Dat mijn moeder en ik absolute sauna-nitwits zijn, bleek bij de zogeheten opgieting. De opgieting vond op bepaalde tijdstippen plaats en wij bleken precies op de juiste tijd bij de juiste sauna te zijn. Wij wilden vooral zo snel mogelijk zo’n warme kamer in, want we kwamen net vanuit een warm zwembad (nog zoiets) de koude buitenlucht in en hadden het dus nogal koud.
Wij begrepen niet echt waarom die hele groep mensen toch buiten de sauna stond te wachten en besloten het er dus maar op te wagen en ons de sauna binnen te dringen. “Mevrouw”, klonk een zangerige stem achter ons. “Het is niet de bedoeling dat u er al ingaat hoor.” De groep mensen keek ons wat meewarig en hoofdschuddend aan. Kennelijk kwamen ze er met z’n allen wat vaker, want opgietster Moniek werd met drie zoenen begroet en alsog een prettig nieuwjaar gewenst door de sauna-bezoekers (en let wel, dit dus allemaal in hun blote niksie hè). “Kun je je praatje over de opgieting niet nog eens houden. Ik ken het niet meer zo goed”, riep een man die dat zelf kennelijk heel grappig vond. Mijn moeder en ik hadden aan een blik genoeg en deden ons best niet heel hard in lachen uit te barsten.

Ik ben heerlijk ontspannen en uitgerust na ons sauna, Turks stoombad, zwembad en hammamdagje maar ik blijf het stiekem ook wel een vreemde gewaarwording vinden. En dat ik zelf naakt ben, daar heb ik me na een kwartiertje over heengezet (hoewel ik me eens in de zoveel tijd wel afvraag: hoe zouden die mensen mij nou zien? En moet je zorgen dat je je eerst aftraint voordat je naar de sauna gaat? Nouja, zo te zien niet, ik ben op zich wel één van de slanksten hier. Maar ja, vinden de mensen dát dan weer niet raar?) maar vooral ook het feit dat íedereen daar verder naakt is, tsja. Er is wel heel veel te zien zeg maar. Of denk ik nu raar?

1 opmerking:

Over mij

Mijn foto
Utrecht, Netherlands
"Je kunt hier net zo veel of zo weinig schrijven als je wilt, met een maximum van 1200 tekens." Er staat nu al een fout in de inleiding en daar erger ik me kapot aan. Ik erger me nogal eens, of ik ben het ergens gewoon niet mee eens. Of dingen ontroeren me. Of ik constateer iets. Of ik maak wat grappigs mee. En daar schrijf ik dan over.