woensdag 19 juni 2013

De Revolutie van de Fietsers

De patserbak staat midden op het fietspad. Geïrriteerd zucht ik. Die heeft zeker zijn rijbewijs bij een pakje boter gehaald. Ik werp de automobilist nog even een verontwaardigde blik toe. Het verontschuldigende gebaar maakt mijn irritatie niet minder. Dat waren toch 2 kostbare minuten van mijn fietstijd. De fietstijd die – hoeveel tijd ik ook heb – zo kort mogelijk moet duren. Zo werkt dat nou eenmaal in Utrecht. 
Dat ik vervolgens zelf bijna mijn eigen dood tegemoet rijd door keihard door het rode stoplicht te rijden deert me niet. Ik had alle recht; ik zit op een fiets en jij lekker in je luxe wagentje. Met je luie reet. Eigenlijk zouden fietsers altijd voorrang moeten krijgen, zo redeneer ik.

Wij fietsers crossen als een malle door de stad, negeren massaal de rode stoplichten, zijn bijzonder geïrriteerd als de vrouw voor ons niet snel genoeg fietst en er even geen ruimte is om haar in te halen. Doorgaans zijn we vriendelijke en toegankelijke persoonlijkheden, maar eenmaal op de fiets veranderen we in arrogante, ongeduldige en haastige weggebruikers. Wee gebeente als een toerist niet doorheeft dat hij langs de Oude Gracht niet midden op het fietspad hoort te lopen. Expres fietsen we er rakelings langs, de arme Japanner met zijn te grote fototoestel met een acute hartstilstand van schrik achterlatend. Luid bellend passeren we een grote groep scholieren die niet snel genoeg aan de kant gaat. Overdreven zuchtend kijken we naar de bakfiets met twee koters voorin, die niet gauw genoeg pas op de plaats maakt.


Het lijkt wel een soort opstand. De Revolutie van de Fietsers. Wij vinden dat onze gammele brikkies meer waard zijn dan een Mini Cabrio. Wij zijn lekker toch sneller op bestemming, alle rode lichten ten spijt. Als jullie ons aanrijden is het lekker toch jullie schuld, automobilisten. Het is misschien niet eerlijk en achteraf bedenk ik me altijd weer dat het best wel eens mis had kunnen gaan. Maar ik kan het niet helpen. Ergens in mij zit een revolutionair die naar boven komt tijdens het fietsen. Viva la Biciclette!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto
Utrecht, Netherlands
"Je kunt hier net zo veel of zo weinig schrijven als je wilt, met een maximum van 1200 tekens." Er staat nu al een fout in de inleiding en daar erger ik me kapot aan. Ik erger me nogal eens, of ik ben het ergens gewoon niet mee eens. Of dingen ontroeren me. Of ik constateer iets. Of ik maak wat grappigs mee. En daar schrijf ik dan over.