woensdag 13 februari 2013

Integratie-project-op-kleine-schaal

Ouder dan tachtig zijn ze allebei. Ze hebben de wijk waar ze al meer dan vijftig jaar wonen zien veranderen, door de jaren heen. Een volkswijk in Utrecht. Ze hebben de wereld sowieso wel zien veranderen, door diezelfde jaren heen. Als je al meer dan tachtig levensjaren achter de rug hebt, vijf kinderen groot hebt zien groeien en de nodige lichamelijke tegenslagen te verduren hebt gekregen vind ik het nog een godswonder dat je zo modern en positief in het leven kunt staan. Mijn lieve opa en oma kunnen dat, en daar kan ik me iedere keer weer over verbazen.

Omdat mijn oma fysiek niet meer in staat is om de nodige huishoudelijke taken te verrichten, het bij mijn opa niet in de genen zit om überhaupt een strijkbout van een dweil te onderscheiden, ik geen tijd meer had en verhuizen naar een seniorenwoning geen optie is (‘Hallo, we zijn toch niet oud?’), was er maar één oplossing: er moest een huishoudelijke hulp komen. Enkele studentes passeerden de revue, en een wat norsige dame van ongeveer veertig jaar oud (‘Strijken dat doe ik niet. Daar krijg ik niet genoeg voor betaald’). Uiteindelijk viel de keuze op Karima, een Marokkaanse vrouw van ongeveer 45 jaar. Daar moesten ze wel even aan wennen, mijn opa en oma. “Evie, ik denk toch…” fluisterde oma mij samenzweerderig toe “dat als ze zich wat meer Westers zou kleden, dat ze er dan veel normaler uit zou zien.” De opmerking dat dat voor haar eigen familie waarschijnlijk niet zo zou zijn, zette niet echt veel zoden aan de dijk. Karima was dolblij met haar nieuwe schoonmaakadresje. De eerste dag nam ze versgebakken cake mee. Een andere keer maakte ze nasi. Toen mijn oma een poos moest revalideren in een verzorgingstehuis, gaf Karima steeds bloemetjes "voor oma" mee. Na haar vakantie in Marokko had ze voor iedereen cadeautjes, zelfs voor mij en mijn moeder. “En ze werkt heel hard hoor. Echt, ze ziet álles.” Hoewel mijn oma Karima nog steevast Kamira blijft noemen, denk ik dat dit integratie-project-op-kleine-schaal meer dan geslaagd is. Al na twee weken zei mijn oma: “Weetje Evie. Die Marokkaanse mensen krijgen altijd overal maar de schuld van. Dat vind ik niet helemaal eerlijk hoor.”

Ze krijgen nieuwe buren, mijn opa en oma. “Marokkanen. Héle leuke mensen. Stond net nog even met ze te praten”, aldus opa. Ik ben ervan overtuigd dat er meer mensen zijn die hun eigen Karima nodig hebben. Niet per se als schoonmaakster, misschien gewoon om eens een uurtje mee te praten per week. Voor het wederzijds begrip.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over mij

Mijn foto
Utrecht, Netherlands
"Je kunt hier net zo veel of zo weinig schrijven als je wilt, met een maximum van 1200 tekens." Er staat nu al een fout in de inleiding en daar erger ik me kapot aan. Ik erger me nogal eens, of ik ben het ergens gewoon niet mee eens. Of dingen ontroeren me. Of ik constateer iets. Of ik maak wat grappigs mee. En daar schrijf ik dan over.